Tarte tatin als ultieme afsluiter

Deze site is niet meer up to date. Voor de nieuwste recepten enz. dien je te gaan naar https://teaboon.be/

 

Wie kan een tarte tatin versmaden? Een heerlijke combinatie van fruitig, sappig en karamel.

Een warme spie tarte tatin kan een prima zelfstandig toetje zijn maar gaat ook fantastisch samen met een bolletje roomijs of sorbet.

 

tarte tatin.jpg
Tarte tatin in goed gezelschap

Het is best spannend om deze taart te maken omdat je hem pas na het bakken helemaal moet omdraaien en dat je dan pas het resultaat ziet. Qua smaak kan ze echter nooit mislukken.

De meeste mensen kennen tarte tatin enkel met appeltjes, maar wij vinden de combinatie van appel en peer erg lekker. Of wat dacht je van enkele verse vijgen?
Erg lekker is het om amandelschilfers toe te voegen of een flinke snuf kaneel.

Met deze taart beperk je de afwas tot het minimum. De pan waarin je in stap 1 alles bakt, gebruik je ook om je deeg op te leggen en integraal de oven in te schuiven.

 

Ingrediënten en werkwijze met de klok mee. Linkonder te beginnen:

  • Vetstof (wij verkiezen een goede margarine)
  • Suiker (wij gebruiken ongeraffineerde rietsuiker, maar agave gaat ook)
  • Geschilde appelpartjes
  • Een rol, geprikte bladerdeeg (voor een vegan moet dit zonder boter zijn)

 

Stap voor stap tarte tatin.jpg

Houd je van een echte karamelachtige smaak? Laat dan eerst de boter en suiker, zonder de appeltjes, bakken in de pan tot de suiker duidelijk is gemolten en het een mooie amberkleur krijgt. Vervolgens kan je verder gaan zoals in stap 1 is weergegeven.

 

Rond het ontstaan van de beroemde, Franse tarte tatin is er een beetje getouwtrek. Hij is bekend geworden en vernoemd naar de zusjes Tatin die deze omgedraaide taart beroemd hebben gemaakt rond het einde van de 19e eeuw.

Eén van de zusters zou per ongeluk eerst de appelvulling in een vorm hebben gedaan en niet meer op het logische gedacht gekomen zijn om die er gewoon uit te halen. In pure paniek besloot ze de deeg gewoon op de appelvulling te leggen en het zo te bakken. Deze mislukking werd een hit!

– Bon appetit! –

5 Reacties op “Tarte tatin als ultieme afsluiter”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: